Kansainvälinen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon viikko

10.10.2024

– Kansainvälisen palliatiivisen ja saattohoidon viikon tarkoituksena on lisätä ja vahvistaa kansalaisten, ammattilaisten ja päättäjien tietoisuutta palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.  Palliatiivisen hoidon kehittämisen tärkeimpänä tavoitteena on mahdollistaa potilaan hoidon tarpeen ja toiveiden mukainen palliatiivinen hoito ja saattohoito oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa. Tavoitteena onkin avata yhteiskunnallista keskustelua aiheesta, jotta palliatiivinen hoito ja saattohoito toteutuisi yhdenvertaisesti.

Vuoden 2024 teema on Palliatiivinen hoito – Muutoksessa mahdollisuus

Kansainvälisen palliatiivisen ja saattohoidon viikon aikana yksilöt, yhteisöt, järjestöt ja terveydenhuollon ammattilaiset yhdistävät äänensä puolustaakseen palliatiivisen hoidon asemaa osana laadukasta hoitoa yli sadassa maassa. Viikon aikana Suomessa järjestetään useita tapahtumia eri paikkakunnilla. Lisäksi haastamme kaikki Suomen terveydenhuollon yksiköt osallistumaan haasteeseen – tiedätkö kuinka potilaasi voi?  

Yleisötpahtuman 9.10.24 järjestivät FinPall, SPLY, SPHY, PallTu ja Syöpäjärjestöt yhteistyössä HUS:n hyvinvointialueen Palliatiivisen keskuksen kanssa. Tapahtuma striimattiin yhteistyössä YLE:n kanssa ja on katsottavissa Yle Areenassa 12kk. 2024 on neljäs vuosi kun SPLY on ollut järjestämässä tilaisuutta. 

– Hallitusohjelmakirjaukset elämän loppuvaiheen arvokkuuden edistämisestä ja oikeudesta saattohoitoon eivät vielä ole edenneet. Moni asia on tällä hetkellä muutoksessa mutta muutoksessa on myös mahdollisuus: nyt on aika turvata lainsäädännöllä suomalaisille yhdenvertainen oikeus palliatiiviseen ja saattohoitoon, totesivat yleisötilaisuudessa puhuneet SPLY hallituksen jäsenet professori Tiina Saarto ja apulaisylilääkäri Kaisla Mannerla.

 

Kaikki tapahtumat Suomessa

Tietoa kansainvälisen päivän tapahtumasta